Pyrrhula pyrrhula - Bullfinch

Stam: Chordata - Klass: Aves - Ordning: Passeriformes - Familj: Fringillidae

Identifiering - Distribution - Livscykel - Mat - Rovdjur - Referenskällor

Manlig domherre

Identifiering

Bullfinches är tjocka fåglar ca 15 cm långa och med en typisk vingbredd på 24 cm. Svansarna är lätt gafflade och benen är bruna.

Den manliga domherren på bilden ovan i vårfjäderdräkten är en persikan av en fågel. Honorna är blekare rosa och unga har inte de vuxnas mössor - blankt svart när det gäller hanen och en mattare svart hos honan.

Manlig domherre, fjäderdräkt

Distribution

Denna underbara bosatta fågel verkar bli ganska knapp i många delar av de brittiska öarna, men den kan fortfarande ses ibland i hela Wales. Parker, jordbruksmark och stora trädgårdar, särskilt de med fruktträdgårdar, är tjurfinkars favorithill, och de verkar föredra snår än höga träd. Det är ovanligt att se en domherre på marken.

Bullfinches är invånare i de flesta delar av Storbritannien och Irland, men de är frånvarande från norra Skottland. På andra håll finns denna art över större delen av Europa och Asien,

Mat

Bullfinches äter främst frön, bär och knoppar och unga skott av buskar och träd. Fruktbönder är inte förtjust i dessa vackra fåglar eftersom de äter i synnerhet körsbärsträdens blomknoppar liksom andra frukter. På sommaren kompletterar tjurfinkar sin annars vegetariska kost med olika ryggradslösa djur inklusive spindlar och små insekter.

Rovdjur

Att vara iögonfallande kontrasterad mot en huvudsakligen grön bakgrund är tjurfinkar sårbara för fågelrovdjur som korvider (såsom skatter) och rovfåglar (till exempel Sparrowhawks), men livsmiljöförlust (speciellt rot från häckar mot slutet av 1900-talet) väl har varit en mycket viktigare faktor.

Livscykel

Bullfinches gör sina bon, vanligtvis på eller nära (mänsklig) huvudhöjd, i häckar eller på skogskanter lågt nere i högre träd. För häckningsmaterial samlar dessa fåglar (vanligtvis honorna) små kvistar, mossor och lavar, och det koppliknande boet är fodrat med fina rötter och hår. De lägger vanligtvis fyra eller fem ljusblå ägg som har lila markeringar i ena änden. Det kanske upp till tre kullar på ett år.

Bulfinches med unga i boet

Bevarandestatus

På grund av den noterade branta nedgången i Storbritanniens avelspopulation under det sista kvartalet av 1900-talet brukade domherren vara en rödlustart. Det har skett något av en förbättring de senaste åren, och Bullfinch är för närvarande en Amber List-fågel med bevarande. Enligt British Trust for Ornithology (BTO) är antalet för närvarande cirka 36 procent lägre än de som registrerades 1967. Den största nedgången verkar vara i jordbruksmark, medan antalet i parker och trädgårdar tycks ha hållit ganska bättre.

Referenskällor

Clive Viney & Ray Tipper (2nd Edn., 2016) Algarve Wildlife, det naturliga året , First Nature

BTO-pressmeddelande Är rovdjur skyldiga för sångfågelnedgångar? 2010-03-10

Bekräftelser

Denna sida innehåller bilder som vänligen bidragit av Will Bown och Countryside Council for Wales.


Vi hoppas att du har hittat den här informationen till hjälp. Om så är fallet är vi säkra på att du också kommer att njuta av våra böcker om Algarves vilda djur och blommor. Köp dem online här ...