Accipiter nisus, Sparrowhawk, identifieringsguide

Stam: Chordata - Klass: Aves - Ordning: Accipitriformes - Familj: Accipitridae

Identifiering - Distribution - Livscykel - Mat - Rovdjur - Referenskällor

Accipiter nisus, Sparrowhawk med byte

Sparrowhawk, bosatt i Storbritannien, är en liten, snabbt rörlig medlem av falkfamiljen.

Identifiering

Hanen, som vanligtvis är 30 cm lång, är ungefär 7 cm kortare än honan och har skiffergrå rygg och övre vinge fjäderdräkt (honan är mer brungrå). Det finns vanligtvis en nästan helt vit fläck på nacken. Den manliga vingbredden för en man är 60 till 65 cm, medan den större kvinnan har en vingbredd någonstans mellan 70 och 80 cm.

I många avseenden liknar Sparrowhawk en kestrel men något mindre; emellertid svävar Kestrels och Sparrowhawks inte, så om du ser dem jaga efter mat vet du omedelbart vilken som är vilken. En Sparrowhawk kallar är en distinkt "ke-ke-ke-ke".

Accipiter nisus, Sparrowhawk, med unga

Distribution

Dessa rovfåglar är bosatta i större delen av södra och centrala Europa, inklusive Storbritannien och Irland. Även om de inte ses mycket ofta, om inte alls av de flesta av oss, är Sparrowhawks ganska vanliga fåglar av skogsmark och öppet land.

Livscykel

Spurvhakar häckar i träd eller ibland på klipphyllor. Vanligtvis läggs fem vita ägg, fläckade med rödbruna, i ett platt bo gjort av kvistar.

Mat

Sparrowhawk byter på små fåglar genom att skumma längs toppen av häckarna och plötsligt släppa på ett offer. När de väl har upptäckt ett potentiellt offer är de väldigt beslutsamma och kraschar ibland genom taggiga häckar och drabbar dödliga skador på sig själva. Små däggdjur finns också ibland i Sparrowhawks diet, och sedan är deras strategi att skumma mycket lågt över korta beskurna ängar tills de upptäcker en ylle, mus eller spetskruv; de svänger skarpt och dyker på sitt stenbrott. (Det vanliga namnet på denna rovfågel är en indikation på vilken typ av fåglar de tenderar att byta på, och de anses ha varit en viktig bidragsgivare till nedgången av trädsparvar, särskilt de senaste åren; emellertid Sparrowhawks är nästan säkert bara en av de många orsakerna till problemet.)

Ägare av tävlingsduvor har i många år betraktat Sparrowhawk som en allvarlig hot; forskningsbevis stöder dock inte påståendena om att ett stort antal duvor tas av dessa små hökar. Det är särskilt matande fåglar som har störst svårigheter att komma undan när en sparvhök sveper på dem; vi har till och med sett sångfåglar som gripits av en Sparrowhawk medan de åt frön som vi har lagt ut åt dem, vilket ger en helt ny mening till termen fågelbord!

Närbild av huvudet på en sparvhök

Sparrowhawks konsumerar sitt byte antingen på marken eller på en staketstolpe eller annan stabil lågplattform. De står på offret och sprider sina vingar och svans; om detta är för att få extra stabilitet när de drar bitar från slaktkroppen eller för att förhindra att andra rovfåglar ser att de har uppnått en död är inte klart.

Bevarande

Trots att alla andra rovfåglar har skyddats av lag i Storbritannien sedan 1954, fick sparvhaken inte rättsligt skydd förrän 1961. Detta och alla andra rovfåglar är nu fullt skyddade enligt Wildlife and Countryside Act 1981, enligt vilken det är en brott för att döda, skada eller ta vuxna fåglar eller deras ägg eller förstöra anest som används.

Rovdjur

Den naturliga livslängden för en Sparrowhawk är fem till sju år; få lever dock mer än tre eller fyra år. Den främsta orsaken till deras död är inte predation av större fåglar utan svält på grund av brist på mattillgänglighet eller alltför ofta under det senaste förflutna långvariga hårda vinterfrostarna.

Bekräftelser

Denna sida innehåller bilder som vänligen bidragit av David Adamson och Melvin Gray.


Vi hoppas att du har hittat den här informationen till hjälp. Om så är fallet är vi säkra på att du också kommer att njuta av våra böcker om Algarves vilda djur och blommor. Köp dem online här ...